
W badaniach opinii publicznej (Millward Brown SMG KRC, 03.2009) zleconych przez Federację Polskich Banków Żywności 79 % społeczeństwa potwierdza, że w Polsce marnuje się dużo żywności. Wg opinii Polaków za marnowanie żywności odpowiedzialne są głównie sklepy (45%), jak również konsumenci (32%) i producenci (8%).
Nowa strona internetowa www.niemarnuje.pl w całości jest poświęcona zapobieganiu marnowania żywności i ma na celu pokazać konsumentom, jak w prosty sposób można uniknąć marnowania żywności. Na stronie internetowej znajdują się zakładki, które przedstawiają konkretne działania pomagające prawidłowo zagospodarować posiadaną żywność.
Na wspomnianej stronie można dowiedzieć się o tym, jak planować zakupy, porcje posiłków, jak przygotować potrawy, by nie zmarnować niczego, w jaki sposób prawidłowo przechowywać żywność. Stronę wspierają eksperci m.in. Jan i Jakub Kuroń, prof. dr hab. Marta Mitek (SGGW) oraz przedstawiciele Poradni Żywieniowej SetPoint oraz Millward Brown SMG KRC.
Źródło: niemarnuje.pl
Źródło: niemarnuje.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz